Czekolada jest uwielbiana od dawna. Znana jest niemal na całym świecie. Czekoladnik Benneville Strohecker powiedział kiedyś, że „Czekolada u wszystkich wywołuje uśmiech – nawet u bankierów.” Zdecydowanie to prawda. Czekolada potrafi poprawić humor i to natychmiastowo. Wystarczy mała kostka pysznej, dobrej jakościowo czekolady, aby poczuć się zdecydowanie lepiej, bardziej zrelaksowanym.
Za ten efekt poprawy nastroju odpowiadają anandamidy. To one w organizmie człowieka pełnią funkcję neuroprzekaźnika. Wydzielane są ona w chwilach relaksu oraz podczas snu, czy masażu, a także podczas uprawiania sportu. Z kolei obecna substancja taka jak fenyloetyloamina ma działanie antydepresyjne. Co ciekawe wydziela ją również mózg osoby zakochanej. Ośrodkowy układ nerwowy stymulują z kolei teobromina oraz kofeina. Czekolada zawiera również tajemniczy brzmiący tryptofan, który jest aminokwasem przekształcanym w serotoninę która to ma działanie hamujące na układ nerwowy. Dzięki czemu jesteśmy mniej podatni na stres. Sprzyja to wyciszeniu, relaksacji. Tak wiele pozytywnych zmian w organiźmie niesie ze sobą zjedzenie kawałka dobrej czekolady. Zmniejsza to podatność na stres. Pomoże ukoić nerwy i się zrelaksować. Warto więc zawsze mieć pod ręką czekoladę bądź czekoladki.
Czy ktoś kiedyś zastanawiał się jak powstaje czekolada?
Oczywiście jest produkowana z ziaren kakaowca. Do wyprodukowania tej najlepszej jakości potrzeba często kilkudziesięciu godzin! Kakaowiec znali już nawet Majowie. Jego ziarna wykorzystywali przy produkcji napoju przeznaczonego dla najdostojniejszych ludzi.
Czekoladę można podzielić na kilka rodzajów.
- Czekolada gorzka- czyli ta, która ma najwięcej dobroczynnych składników. W jej skład wchodzi masło kakaowe, proszek kakaowy oraz cukier. Można kupić różne czekolady gorzkie, różniące się od siebie zawartością miazgi kakaowej, której może być od 70% do nawet 90%
- Czekolada mleczka ma mniej miazgi kakaowej niż gorzka. Dodatkiem w niej są mleko bądź proszek mleczny. Zwartość kakao w czekoladzie mlecznej wynosi nie więcej niż 50%
- Czekolada deserowa przypomina trochę czekoladę gorzką. Zawiera miazgę kakaowa, lecytynę, cukier i tłuszcz kakaowy.
- Czekolada biała- bardzo lubiana lecz przez znawców nie uważana w w ogóle za czekoladę, gdyż nie ma w składzie proszku kakaowego.
Warto podarować komuś czekoladki na prezent. Jest to bardzo miły gest świadczący o naszych ciepłych uczuciach. Wybór jest ogromny. Czekolada to nie musi być tylko klasyczna czekoladowe tabliczka. To może być także bombonierka, pralinki, czekoladowe bombki, choinki. Popularność zyskują również czekoladowe telegramy, gdzie można ułożyć własne życzenia bądź dedykację.